Pobjediti samoga sebe…

Zaista kažem ti, tvoj um poprima kvalitetu onoga što promatra, i onoga na čemu se najduže zadržava. Kvaliteta tvoga bivanja u ovoj stvarnosti uistinu ovisi o tome koliko je kvalitetan sadržaj unutar tvoga uma. Emocija zasigurno jeste moćnija od jedne misli, ali ne zaboravi da upravo jedna jedina misao pokreće moćnu bujicu emocija.

Ispred uma stojiš i postojiš ti, ti koji si svjestan sebe. Tvoja svijest dakle prethodi tvome umu, i morala bi upravljati aktivnostima uma. No kao što znaš, to najčešće nije tako. A zašto nije !? Siguran sam da i to želiš znati.

To je zato jer se boriš za goli život, ti si u velikom ratu a da toga nisi niti svjestan. Pogledaj oko sebe, ustrojstvo društva u kojem živiš te tjera da se boriš za život, da ga preskupo plaćaš iako ti je po rođenju darovan. Ti i svi drugi oko tebe ste uvjereni u istu laž, onu koja vas tjera da živite živote koje ne želite živjeti. Ali vi čak niste niti svjesni da ne želite te živote, jer već previše dugo vi i ne znate za drugačije.

Vama su nametnuti autoriteti koje ste naučili slušati, i ti autoriteti stavljaju sadržaj u vaš um, sadržaj koji zatim određuje vaše življenje, te definira vašu osobnost. Sva vaša učenja su bazirana na strahu, i stoga vi od malena učite kako se trebate grčevito boriti za život, i vi se ponosite vašom borbom. Vi dakle živite u opasnom okruženju, i svi alarmi u vama su upaljeni, tako dugo da ih više niti ne čujete, tako dugo da su postali jedino što osjećate.

Sada možeš odabrati kako ćeš dalje, da li ćeš nastaviti borbu, ili ćeš ju napustiti !? I jedno i drugo nosi svoju težinu, ali ishod je ono što čini razliku. Rekao sam vam da tko želi život svoj sačuvati, izgubiti će ga. A tko ga izgubi, poput mene, sačuvati će Sebe za vječnost’. Što ćeš dakle odabrati !?

Ja sam ti već sve rekao, sada je na tebi.

Rekao sam ti da jeka u tvojim mislima ne govori o tebi, ona je odjek svih vas koji jeste, i koji ste bili. U njoj se isprepliću istina i laž, stvarajući mrežu koju je nemoguće raspetljati. U toj gustoj mreži, u toj močvari poluistine, ti pokušavaš pronaći sebe. Ako nikada ne odustaneš, tvoja potraga će biti vječna !

Zar ne vidiš da to što tražiš već jeste u onome koji traži !? Ta zar može biti igdje drugdje !?

Pitaš me kako da se odupreš svome umu, kako da ga ukrotiš !? A ja ti opet kažem; Ispred uma stojiš i postojiš ti, ti koji si svjestan sebe. Tvoja svijest dakle prethodi tvome umu, i morala bi upravljati aktivnostima uma. Stoga obuzdaj svoj um disciplinom, ali ne propusti mu dati ljubavi. Usmjeri ga prema onome što je lijepo, jer i on voli ljepotu, i dosta mu je tragedije.

Dopusti mu da duže gleda u zvijezde, i u vode što teku i stoje, u šume i livade, i u ples onih koji su opijeni srećom. Ne hrani ga više informacijama, on je odavno prezasićen istima. Daj mu da sluša i gleda ono što će ga podsjetiti na dane dok još nije bio zatrovan. Uroni ga u tišinu i daj mu zadatak da promatra dah, toliko dugo dok se ne stopi sa svješću. Jer i um je kap koja žudi za svojim oceanom. On ti nije neprijatelj, ali laži koje su u njemu, one jesu. Prestani ih hraniti svojom pozornošću, i nemoj im davati značaj koji im ne pripada.

Razmišljaj o Bogu, ali ne onako kako si čuo o Njemu, nego radije napusti svo ‘znanje’ koje ti o Njemu govori. Tako je, pokušaj Ga otkriti sam za sebe, pozovi Ga kao djete i On će ti doći.

Budi s onima koje voliš, daj im sve od sebe, ali im nedaj sebe samoga !

Slušaj pjesmu koju pjevaju ptice, i izgubi se u žuboru vode.

Strgni sa sebe odjeću, lezi na zemlju, okupaj se u rosi, i osuši se pod zrakama sunca.

Ah, tako je jednostavno, ali tebi i svima oko tebe opet tako teško. Jer ti kao čovjek vjeruješ da nemaš vremena za to, ti moraš da se boriš, da ispuniš normu, da zadovoljiš kriterije, da budeš u korak sa vremenom.

Ali ja ti kažem, koliko god se činilo ispravno, koliko god bilo opravdano, dok tako trošiš život, ti ideš u suprotnom smjeru od sebe.

Jednom kada se potpuno probuđen rodiš u ovome svijetu, a roditi ćeš se, biti će ti jasno ovo što ti govorim. Gledati ćeš ovaj svijet, sve utrke i borbe koje se u njemu vode, sva ta ozbiljna lica nalik tvome sada, i cijelim svojim bićem ćeš se nasmijati. Tada ćeš im pokušati objasniti, ali nitko te neće razumjeti. Jedni će ti se divjeti, a drugi će ti stavljati smrtnu stupicu. I jedne i druge ti ćeš voljeti isto.

Jednoga dana, zaista, Ti ćeš se roditi potpuno budan, u istini o kojoj Ti govorim. I stoga neboj se, jer jedini konačni ishod je pobjeda…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)