Moć svjesnog disanja; jednostavan pristup koji nam donosi ravnotežu..

Disanje je fundamentalna funkcija našeg tijela koja nam omogućuje da dobijemo kisik, ali također pokreće procese ‘sagorijevanja’ i pomaže nam da se oslobodimo ‘otpadnih tvari’. Međutim, mnogi od nas nisu svjesni duboke povezanosti između disanja i našeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog blagostanja. Svjesno disanje, poznato i kao duboko ili svjesno dijafragmalno disanje, može imati značajne koristi za naše cjelokupno zdravlje i blagostanje. U ovom tekstu predtaviti ću vam osnovnu i najjednostavniju tehniku svjesnog disanja, te u par točaka objasniti kako je primijeniti, kao i istaknuti neke od koristi koje možemo doživjeti redovitim prakticiranjem.

Tehnika Svjesnog Disanja:

  1. Priprema: Pronađite udoban položaj, sjedeći ili ležeći, gdje se osjećate opušteno i bez ometanja. Možete zatvoriti oči kako biste se bolje usredotočili na unutarnje senzacije.
  2. Fokus na udah i izdah: Počnite usredotočiti pažnju na svoje disanje. Osjetite protok zraka kako ulazi i izlazi iz nosa ili usta. Nemojte pokušavati mijenjati svoje disanje, već samo promatrajte njegov prirodni ritam.
  3. Dijafragnalno disanje: Polako usmjerite pažnju prema svojoj dijafragmi. Kada udišete, dopustite da se vaš trbuh širi prema van, što ukazuje na ulazak zraka u donje dijelove pluća. Kada izdišete, dopustite da se trbuh povlači nazad, i da se zrak polako i uravnoteženo otpušta.
  4. Ekstenzija udaha i Izdaha: Postupno produbljujte svoje udah i izdah, pazeći da ne forsirate disanje. Neka udah bude dubok i pun, a izdah opuštajući. Možete koristiti brojanje da biste produžili trajanje udaha i izdaha, na primjer, udahnite kroz nos do broja četiri, zadržite dah na trenutak, a zatim polako izdahnite kroz usta do broja osam.
  5. Pauza i ponavljanje: Nakon nekoliko dubokih udaha i izdaha, napravite kratku pauzu i osjetite kako se osjećate. Ponovite ovaj ciklus disanja nekoliko puta, fokusirajući se na osjećaj mira i opuštenosti koji vam donosi svaki udah i izdah.

Koristi Svjesnog Disanja:

  1. Smanjenje stresa i anksioznosti: Svjesno disanje može aktivirati parasimpatički živčani sustav, što dovodi do smanjenja razine kortizola, hormona stresa, u tijelu. Redovita praksa može pomoći u smanjenju osjećaja tjeskobe i općeg stresa.
  2. Poboljšana koncentracija i fokus: Fokusiranje na disanje može pomoći u smirivanju uma i povećanju sposobnosti koncentracije. Ova tehnika često se koristi u meditaciji kao način usredotočenja uma i poboljšanja mentalne jasnoće.
  3. Poboljšan san i opće zdravlje: Duboko i svjesno disanje može pomoći u regulaciji autonomnog živčanog sustava, što može dovesti do dubljeg i kvalitetnijeg sna. Osim toga, redovita praksa može podržati opće zdravlje pluća i srca.
  4. Opuštanje tijela i mišića: Svjesno disanje potiče opuštanje mišića i smanjenje napetosti u tijelu. To može biti korisno za ublažavanje fizičke nelagode i poboljšanje fleksibilnosti i pokretljivosti tijela.

Zaključak:

Svjesno disanje je jednostavna, ali moćna tehnika koja nam može pomoći da se povežemo s našim tijelom, umom i duhom. Redovita praksa svjesnog disanja može imati brojne koristi za naše fizičko, emocionalno i mentalno blagostanje. Isprobajte ovu jednostavnu vježbu svakodnevno i uživajte u prednostima koje donosi vašem cjelokupnom zdravlju i iskustvu bivanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)