Svjetlost u nama; duhovni put ka samospoznaji..

Postoji nešto duboko u našem biću što nadilazi riječi i poznaje samo jezik srca. To je unutarnji glas koji nas povezuje s beskonačnom svjetlošću, s izvorom sveg postojanja. Kroz različite oblike vjere i duhovne prakse, tragamo za tom unutarnjom istinom, za onim što je veće od nas samih.

U molitvama koje se obraćaju onome kome ne poznamo ime niti lice, ali osjećamo Njegovu prisutnost, vidimo odraz te potrage. To je izražaj duše koja se otvara univerzalnoj ljubavi, koja prepoznaje božansko u sebi i u svemu oko sebe. Bez obzira na ime kojim ga zovemo – Jahve, Krist, Krishna, Shiva ili Allah – taj izvor svjetlosti je isti, duboko usađen u srž našeg bića.

Duhovni put je put samospoznaje, put otkrivanja istine o sebi i svijetu. Kroz molitvu, meditaciju, kontemplaciju ili jednostavno tiho promatranje, otvaramo se dubljim slojevima svog bića, osluškujemo šapat univerzuma. U toj tišini, osjećamo kako naš duh odražava duh Božji, kako naša duša sjaji sjajem božanske svjetlosti.

Naša tijela postaju hramovi u kojima obitava svetost, u kojima se spajamo s višim silama. Kroz svaki udah, svaki korak, osjećamo prisutnost Božje energije, koja nas hrani, obnavlja i vodi naprijed na našem duhovnom putovanju. Naučeni smo da smo djeca svjetlosti, djeca božanska, pozvani da živimo u skladu s tom istinom.

Ali život nas često suočava s izazovima, preprekama i tminom koja zamagljuje našu percepciju. Tada se moramo prisjetiti da je svaka tama samo privremena, da svjetlost uvijek pobjeđuje. Kroz svoje čežnje i svoje patnje, tražimo put natrag svjetlosti, natrag u naručje Božje ljubavi.

U tom traženju, nema razlike između nas. Svi smo putnici na istom putu, svatko od nas nosi iskru božanske svjetlosti u sebi. Bez obzira na naše razlike, naša vjerska uvjerenja ili kulturološke razlike, svi smo povezani istom duhovnom esencijom.

Neka nas ovi stihovi zapisanih riječi podsjete da duboko u sebi nosimo svjetlost, da smo dio nečeg većeg i svetijeg od samih nas. Neka nas inspiriraju da živimo u skladu s tom istinom, da budemo vođeni ljubavlju, suosjećanjem i milosrđem prema svemu što postoji.

ilustracija; Cameron Gray; Parablevisions.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)